澳門對香港人的感覺

原帖由 bandbros 於 25-2-2009 00:04 發表
近年有好多香港人去澳門打工, 係澳門無人材, 無本事做某o的工種, 香港人工咁貴, 你估的僱主錢多呀?! 澳門人咁憎香港人, 放哂大陸人去澳門打工o羅.
澳門請hk人果期,人工係香港ge 2倍, 同時macau有請馬拉人ar, 新加坡人ar咁.唔只hk 外勞
講多無謂,既然亙相攻擊,大可斷絕往來,問題自然解决,一沉百踩,回龜所賜。
大蕃薯
原帖由 bandbros 於 25-2-2009 00:04 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=3688567&ptid=733974][/url]
近年有好多香港人去澳門打工, 係澳門無人材, 無本事做某o的工種, 香港人工咁貴, 你估的僱主錢多呀?! 澳門人咁憎香港人, 放哂大陸人去澳門打工o羅.
師兄,我真係唔知取笑你好,定係同情你唔熟悉澳門。
今日澳門的外勞,以大陸人為最多,
澳門人的技術水平係差,無人材,不過人材唔係得香港先有。
上年好景個時,除左大陸,連東南亞,甚歐美金髮既,去澳門當外勞都不少。
不過香港人既外勞係集中係建築,至於需求最大既賭場,香港冇咁既人材。
我有朋友做地盤,佢講過,澳門開兩倍人工,中東就開3-4倍,不過中東太辛苦,先去澳門,
不過近來澳門裁員,香港既勞工,應該大部份都已經返晒黎。
原帖由 bigpotato 於 25-2-2009 09:37 發表
講多無謂,既然亙相攻擊,大可斷絕往來,問題自然解决,一沉百踩,回龜所賜。
睇左幾位師兄既言論,其實我真係唔係好明,點解香港人連小小的反對聲音都容不下?

真的以為世界環繞住香港走?
不過,我一早估到會出現如此言論,不然我去那裡找大香港主義的證據。
哈哈,連講人地唔鐘意你都唔得。

去同個女仔示愛,人地話唔鐘意你,
竟然唔係想下自己有甚麼不足,反而是,你咁醒去找過好過我架啦,
我唔會再同你一齊架啦,你最多都只係可以返大陸搵到架咋。

自欺欺人

點解香港人的思維封閉成咁?難怪香港會越來越差,有甚麼問題都是賴外來的因素。

三人行,必有我師。

小弟曾在港澳兩地生活了頗長的時間,以我親身感受,澳門人抗拒
香港人的心態並不嚴重,對香港人到澳門工作,抱怨的聲音相對而言,
沒有對賓賓及國內同胞作勞工來得大。

原因是長久以來,澳門人也習慣了香港人在澳門從事管理,投資及高
技術性等工作,澳門人普遍認同這些方面,自已是有所不及。他們只是
抱怨很多一般性的工種職位,都被國內勞工及賓賓所奪去。

其實,澳門的民風普遍來說是三餐温飽,有瓦遮頭就可以了,
相對而言,澳門人做事普遍慢兩拍,有點兒死板,頗有澳葡遺風,
對一些不平的事情,很多時只是抱怨而已。
其實,香港有"港燦",澳門一樣有"澳燦",澳門人走過珠海拱北一帶,
亦一樣有其"扮大爺"的行為,不過本欄標題是"  澳門對香港人的感覺  ",
所以"澳燦"之所為,暫不細表。

曾幾何時,香港曾被稱為"東方之珠",我想問一問:
今日的香港人,對"東方之珠"這個稱號,有何感想???

時代在變,世界在變,此消彼長。
希望香港人不要故步自封,只懂在自已的角度去看事物。

概括而言,香港好像是一個叻仔,但只是一個先被養母,
後被生母寵壞了的叻仔。

testing

testing testing testing testing
我唔介意澳門人鬧香港人。 我自己身為香港人都成日係外國人面前鬧香港人啦。 香港人做得唔0岩難道唔鬧得﹖

我而家想講三點﹕

1) 套用台南亞嬸成日講既話。 您自己講既說話就係一面鏡子。例如﹐一個人成日鬧人自私﹐佢自己都唔慌大方得去邊﹖ WOODMAN成日話香港人點唔0岩點衰時﹐0甘咪係代表澳門人既素質好好﹖見到WOODMAN既留言﹐令我諗起D港女成日係討論區到鬧大陸D女仔點CHEAP﹐點貪錢﹐點淫蕩﹖ 每次我見到呢種留言時﹐我一定會回返一句﹕“您證明到大陸D女仔CHEAP就如何﹖就等於D港女好高尚﹖”
如果澳門人既素質好似WOODMAN講得0甘好(好有國際視野)﹐點解澳門人成日要將自己同D低素質既港燦比﹖您澳門人咪同下日本人﹑南韓人﹑北歐人甚至出名溫柔有禮既寮國人比囉。

2) 一個好有經濟實力既國家唔一定值得人尊重。一個國家有兩種實力。 硬實力(錢同武器裝備)同遠實力(國民既教養)。 澳門而家有硬實力啦。又有無軟實力呢﹖

3) 我想引用日本旅遊家妹尾河童既名言。 如果大家唔肯正視和包容大家既不同﹐所有人無可能繼續生存落去。

我好肯定最民主既台灣人暫時做唔到。 香港人同大陸人肯定做唔到。 您地澳門人呢﹖如果澳門人真係做到 包容大家既不同﹐0甘澳門人真係有資格笑香港人係港燦啦。
另外﹐我非常同意某網友的評論。 路係澳門人揀既。 活路也好﹗死路也好﹗都唔關香港人事。我地香港人理得0甘多﹖
說到包容,我想講吓我親身見聞及例子:

80年代初,香港經濟起飛,大量建設上馬,很多澳門人走嚟香港做黑工,
差佬周不時去到d地盆掃黑工,再吳係喺街度查身份證,拉到o既,有理無理
困佢幾日先,跟住介番過澳門,澳門人稱之為"打包番去"。其中有很多人在
一段長時間不能再入境香港,過境,旅遊探親都不可以,記憶所及到90年代
初才開始解禁。以上的,我親眼所見。

21世紀初,澳門經濟起飛,大量建設上馬,數萬香港人持澳門政府發出嘅勞工證,
在澳門工作,收取相對於澳門人來說的高薪。雖偶然拉到無勞工證的香港人當黑工,
但入到衙門都受到良好對待,從速踢番過香港算數,無幾耐又可再次入境。
以上的,我又是親眼所見。

先不說澳門人,香港人能各互相包容。
說的是香港政府能否包容澳門人????
澳門政府能否包容香港人????

我想再次強調:幾十年來,香港人在澳門從事投資,管理及其他
高技術性的工作,澳門人普遍是接受的。因澳門人知道,這些是
不能與香港人有所比擬,說得白一點........是有自知之明!

而本欄標題是: 澳門對香港人的感覺
實質是:對於一些"港燦"的所作所為,"澳燦"經常在抱怨,甚至發吓勞蘇而已。
用其他地方的人仕,對"港燦"或"澳燦"作比較,是不是有點離題呢???