大局已定崔世安宣佈參選第三任行政長官選舉

大局已定崔世安宣佈參選第三任行政長官選舉

崔世安辭職參選第三任行政長官選舉

社會文化司司長崔世安辭職參選第三任行政長官選舉。他在記者會上,表示好榮幸為特區政府和澳門市民服務。崔世安又感謝行政長官、同事和市民。他說,經過慎重考慮,決定參加第三任行政長官選舉。
好唔鍾意呢個肥仔
譚sir今晚要詳盡談談此人
他的政治本錢,人脈,弱點
選擇員全部連任,真是嘖嘖稱奇
香港起碼少部份有選擇
要記錄真正的事實,不但要記錄人們的絕望,還應該記錄人們的希望。
我上兩個星期聽左一排澳門電台,
日日澳門電台新聞,有意無意之間,日日都提崔世安,
呢頭講豬流感,個頭又講文化野,
總之咩都有佢份,
無野,佢係社會文化司,呢d係佢既職責,
但何超明,真係提都冇提過,
未提名,相信已經大概知邊個架啦
好似電台都已經幫佢拉緊票....
Good news to 鏡湖醫院
4# woodman

無所謂
1. 澳門人又沒機會投票
2. 聽澳門電台早晨時段或新聞的澳門人年齡層大多在40歲以上, 影響力很有限.
3. "澳門講場"乃垃圾保皇phone in 節目, 不少年青人早就罷聽~~
個人意見,不求他人同意,千萬別來糾纏。
4# woodman

無所謂
1. 澳門人又沒機會投票
2. 聽澳門電台早晨時段或新聞的澳門人年齡層大多在40歲以上, 影響力很有限.
3. "澳門講場"乃垃圾保皇phone in 節目, 不少年青人早就罷聽~~ ...
barbmarco 發表於 12-5-2009 23:51
咁就唔係,我識d後生都會聽,
無他,無得選擇。
唔聽佢只可以聽大陸台。

澳門講場對澳門人黎講有時都算係幾激,
只係40歲以下,有幾多澳門人關心政治,才是問題。
年青人唔聽,我覺得係可能自卑心作崇,
佢地鐘意聽商台,但我一聽到商台,更聽唔落。

不過DJ和記者水準,真係差。

話說回頭,影響力當然唔大,
但我覺得奇怪既係,點解澳門電台會係開始提名後,
日日提崔世安,大事有佢,小事又有佢,(你唔聽都好,但係澳門係得呢個澳門台)
動作,到底係佢做,
定係電台幫佢做?

澳門電台應該都係 under 佢個司呢~~
咁就唔係,我識d後生都會聽,
無他,無得選擇。
唔聽佢只可以聽大陸台。

澳門講場對澳門人黎講有時都算係幾激,
只係40歲以下,有幾多澳門人關心政治,才是問題。
年青人唔聽,我覺得係可能自卑心作崇,
佢地鐘意 ...
woodman 發表於 13-5-2009 00:09
呢啲人比起的士佬、士多老闆等族群, 人數少好多, 聽來都係打發時間
而且我講咗, 佢地就算聽都唔係聽澳門講場同埋新聞, 多係其他節目.
因為澳門後生仔多係時事冷感.

btw, 澳門講場有咩咁激丫, 講來講去都係三複被
啲打去的人講嘢一稍有"激"就會馬上畀"澳門大班"收佢聲, 有主持人講冇聽眾講..
對任何意見都係補一句 "我地會向相關部門反映" 就會收人線.
奇怪嘅係TDM即使而家係政府做大股東, 但唔代佢地呢個爛鬼phone in 節目會有咩權力去"向相關部門反映"
亦從來冇聽聞過主持人"向相關部門反映"任何聽眾打去講嘅各種抱怨、建議、批評等嘅消息..

然後, 社會文化司轄下本來就比較貼近"民生"方面,
因此即使係不問政事的澳門市民都係對呢個司比較"熟悉"
"熟悉"度: 社會文化司 > 經濟財政司 > 保安司 >= 運輸公務司(因為歐文龍事件) > 行政法務司
所以成日提都唔出奇
就算到時有其他司的司長出來參選, 學下香港玩埋啲所謂公平 (各個人名都提一次) 結果應該都差唔多
btw, 澳門講場有咩咁激丫, 講來講去都係三複被
啲打去的人講嘢一稍有"激"就會馬上畀"澳門大班"收佢聲, 有主持人講冇聽眾講..
對任何意見都係補一句 "我地會向相關部門反映" 就會收人線.
奇怪嘅係TDM即使而家係政府做大股東, 但唔代佢地呢個爛鬼phone in 節目會有咩權力去"向相關部門反映"
亦從來冇聽聞過主持人"向相關部門反映"任何聽眾打去講嘅各種抱怨、建議、批評等嘅消息..

barbmarco 發表於 13-5-2009 00:51
可能你少聽啦,但我唔係忠實聽眾,只係間中聽下。
俾人收聲呢種情況依家好少。

而且依家都冇「我地會向相關部門反映」,
係叫你自己去反映,睇黎先生你好多年冇聽過啦。

不過,有時有d 部門有作出回應,算係咁啦,
唔係完全無既。

你話個個「澳門大班」既呀叔,依家改左用反諷方式,
有d野都鬧得幾應,而且上面有個叫「陳生」既忠實聽眾,
成日打上去鬧,因為熟客,成班主持冇咩聲出,
我好記得好耐之前,條友鬧中聯辦棟野起得醜樣。
當然,同毓民個d比,當然無得比。

崔生件事點解我咁講,
係無錯,社會文化司,好多野關佢事,岩岩提名前、提後開始後個幾個星期我係澳門。
提名前新聞無點提佢,提名開始後就日日提。我唔知搵唔搵得返d archive,
但係我有同身邊既人講過,佢地初時唔信,
聽左幾日新聞,佢地都有同感,
點解事無大少,日日都有佢份....
可能你少聽啦,但我唔係忠實聽眾,只係間中聽下。
俾人收聲呢種情況依家好少。

而且依家都冇「我地會向相關部門反映」,
係叫你自己去反映,睇黎先生你好多年冇聽過啦。

不過,有時有d 部門有作出回應,算係咁啦 ...
woodman 發表於 13-5-2009 08:44
小弟的確响07年4月左右就冇再聽過呢個澳門講場, 原因都係嗰啲
而家聽到先生你講佢有'改進', 覺得都好, 至少肯畀人打入去發泄下喇.
可惜呢個澳門大班响我印象中依然都係一個cheap人就是了....
而家個節目咁樣畀人講嘢, 我相信係同抽水哥事件有關架喇
終於知道係咁做守門員收人聲仲衰, 連發泄管道都冇, 又得罪啲福建派系, 佢就冇運行...
反正澳門人對於任何社會不平事, 最多都只係鬧兩鬧就算, 咪由得佢地鬧飽佢囉.