2009年澳門立法會選情直擊(當選名單)

澳門的民主派, 難度高過香港班泛民多多聲~!
又有危險,

香港班泛民真係要慚愧下喇~
唔好以為義務就大晒,
因為你並非義務!
你的回報就係用錢都買不到的---名!
若不為名, 閣下也不會在此!
別再自命清高!
講緊你地呀,
文x同x y言呀!

30# woodman

譚博有時車大炮唔"斬眼", 6小鳳無可能會win, 始終靠facebook同學生哥已走左去小眾, 而且佢立場唔湯唔水, 一時自己個blog到寫又話唔想理政治, 一時又走去參選, 自己都唔知自己想點, 如真係選左入左去我估會仲衰過何ee果類人!

我唔知樓主係唔係澳門人, 澳門候選人買票的模式好多人都唔知, 其實係由候選人去搵 "樁腳" 去統籌d票, 仲之佢俾一大舊錢某一個親信, 再隔幾十層去搵人買票, 唔理你用咩方法, 到最後如果果幾個 "樁腳" 籌唔夠票就要獲利回吐, 嘔突返俾佢地, 我估計周x食飯果七千幾票洗突左好多錢, 但都做唔到效果, 呢獲野個樁腳真係會好大獲.            

馮文莊呢條友真係正仆街, 態度傲慢兼臭串, 自己出錯仲要鬧人咁既態度, 現場無記者出聲敢鬧佢, 如果遇著毓民呢種人實無命, 第一次用電腦點票就"賴"系統出錯係要大家體諒, 濠江學校自己有敝露電視又"賴"學校, 唔認被傳媒踢爆, 洗咁多錢請一大班廢人黎做野, 咁明顯一個鏡頭都睇唔到, 仲要串咀, 惡過華秀隻狗, 尋晚真係越睇越火!!
26# 豬頭瑋

特別票少的原因有幾個:
1. 也是要歸究澳門的教育:在我就讀的大學不論學士及碩士課程裏, 都有對第九組的政治抹黑, 甚至乎有某些大學講師利用youtube告訴大家利建潤是個一個搞事份子(更不只一次), 企 ...
火鳳凰 發表於 21-9-2009 14:25
原來他們的立場是比較激進,現在明白了,謝謝分析!
我投了第九組, 明知輸也要投真正民主派, 估計到凌四點半將塵埃落定!!!
火鳳凰 發表於 21-9-2009 02:14
我都投左第9組..唔投佢我都投白票..根本係假民主..有十席間選同七席委任..比晒你十二席直選你民主派根本都冇q用
34# UUUFOO

話不能這樣說,如果直選可以全為泛民派則代表全澳市民的意願改變,那是意識形態與理念之爭,到果陣,市民的bargaining power變大就會出現真正民主! 社民連的五區總辭也是不計成敗,是一個意識形態必需要做的事。
30# woodman

譚博有時車大炮唔"斬眼", 6小鳳無可能會win, 始終靠facebook同學生哥已走左去小眾, 而且佢立場唔湯唔水, 一時自己個blog到寫又話唔想理政治, 一時又走去參選, 自己都唔知自己想點, 如真係選左入左去 ...
火鳳凰 發表於 21-9-2009 16:19
我唔係澳門人,但我識人上屆收過陳XX $500,
佢講上屆係係街有人當街叫,抄底身份證,去投票就有錢收,但唔知真假,
不過今屆個位人兄就無咁狠,不過請左唔少人宣傳,$300 日,間接買票。

我都識人今年有去某某的結婚23結婚「周」年個餐。
呢個23周年真係勁,日日食,食足20幾日,由8月食到9月
不過係其中一位候選人自己帶入去,唔係咩「樁腳」,
排第一個位都有在場。

以我所知票站個d工作人員係公務員黎,要抽中先有得做,$1800一日,
不過公務員已經懶慣,而且好似冇點train 過,
自己做得又唔嚴緊,所以最後亂七八糟。
亞四選舉都係排第四,天生真係亞四!
忘盡心中情 遺下愛與痴,任笑聲送走舊愁 讓美酒洗清前事
披散頭髮獨自行 得失唯我事
恭喜''恭喜''馬交朋友..........................恭喜四太
三個民主人任當選, 恭喜馬交friend.
36# woodman

咁真係可能親疏有別,你講的內容真係未曾聽聞,因為我係十歲八歲時第一屆就聽過直接俾錢買票,可能金金、四太同周x只會俾錢佢地d親信,以我了解飯局、用車接送或直接用說話誘導選民投第幾組呢d罪呢,廉署係無咁捉得緊,但一收錢而又有人指證就幾乎死得,如果你朋友有料可以叫黎人網做member爆多d內幕。