2009年澳門立法會選情直擊(當選名單)

我投了第九組, 明知輸也要投真正民主派, 估計到凌四點半將塵埃落定!!!

直至9月21日凌晨2:16分為止, 最新票數為

組別編號  組別名稱  已點票之得票數目
(已點算19個投票站之得票)  
佔有效票百分比  
1澳粵同盟8289

2新希望9191

3同力建設聯盟4067

4民主昌澳門12536

5改革創新同盟6038

6公民監察3914

7澳門民聯協進會13098

8社會公義1184

9民主起動895

10澳門發展新連盟10885

11社會民主陣線185

12同心協進會16193
13群力促進會10967

14齊聲建澳門635

15民主新澳門8393
16親民愛群協會1690

其實歐錦新醜聞不足為懼, 拿不到第二席也是他們預計之內, 因為歐生第二席為新人, 我也對他日後工作能力有保留, 要揭醜聞的話福建幫, 四姨太更多, 只係無人敢出聲.
林玉鳳資金來源為中共, 一個大學教師何來有資金競選, 澳門人眼睛是雪亮的.
今屆確實反建制派票源上升, 預料下屆將有更多人支持, 下屆周x團隊應可收皮, 因聽聞今屆飯局與買票也花不少錢, 可惜刻薄寡恩, 澳門人最清楚.

評分次數

• kameyou

19# jared

最初都驚歐生自己一席都保唔到.     (呢個一定唔會, 佢呢四年的政績係唔錯)

周x搵佢老婆出戰, 已經包尾, 下屆佢d票應該會俾四太分得更多. (我估下屆周x票源會分左一部份去泛民那邊)

而林玉鳳的資金來源有中資, 我估係因為中共都用佢黎分新澳門學社的票. (唔洗估, 呢個有人親口向我講實係阿爺俾錢佢分薄吳,區票源, 澳門人極少論政, 除非你投向中共懷抱, 否則一定被人打)

民建聯金金最鍾意洗錢買票, 果56單投訴中佔了一半都係投訴佢, 可惜永遠唔會捉到佢, 只會係"樁腳"當災!!
26# 豬頭瑋

特別票少的原因有幾個:
1. 也是要歸究澳門的教育:在我就讀的大學不論學士及碩士課程裏, 都有對第九組的政治抹黑, 甚至乎有某些大學講師利用youtube告訴大家利建潤是個一個搞事份子(更不只一次), 企圖在學校內向學生洗腦, 一般沒有批判能力的學生便會輕易相信, 也因為只有附和教授才可得到高分, 這就是土共的厲害之處;
2. 如樓上網友所說最為欠缺經費宣傳的一組也是第九組, 一架宣傳車及多餘的海報也欠奉;
3. 走極端路線反對派人士必須要具有辯才及清晰思維如社民連般, 排第二席利建潤及第一席的伍錫堯均出身寒微, 辯才及政治識見欠奉,每次在電視訪問時亦未能盡顯自己黨內的優勢, 踢爆土共的卑劣行為, 這也是致命傷之一;
4. 與第廿三條的成立有著密切關係, 如廿三條內容所說, 任何人召集群眾結社或遊行企圖顛覆政府均可被判罰款及入獄, 所有媒體也被 "河蟹", 在建制派橫行的澳門得罪土共即等於終生無望, 連打份工都成問題, 因此無人夠敢與第九組有所來往;
5. 澳門人心態還是對政治保守, 對過份偏激路線的候選人未能接受, 反之林玉鳳, 高天賜, 民主昌及區的溫和泛民派卻大受歡迎, 此消彼長下形成這局面, 更加證明到澳門人思想較單純, 他們不懂利用第九組搞事的形象去揶揄政府的不堪, 令政府無地自容, 下屆希望澳門人能想到這一點的重要.

評分次數

28# woodman

我與樓主你的看法不同, 林玉鳳我認為是高票落選, 中共的配票方法是故意沖散票源, 整多組土生黃偉麟, 親民潘志明出黎, 這是很聰明的做法, 不會令林玉鳳第一次就當選咁著數, 要再睇多佢四年講d乜做d乜先再決定俾唔俾票佢! 更可況, 6小鳳呢幾年的報紙政論, 風火台節目及訪問都是平平庸庸, 只有學生哥先受佢氹!  樓主你可想想, 一個做左多年大學講師的人, 身受皇糧多年早已是建制內的喉舌, 贏左做議員, 輸左又做番講師, 計好晒數先去做, 天下間無咁著數的事! 佢如果有勇氣可提早半年或一年辭左職去做準備功夫, 市民呢一票就值得俾佢, 否則好難突出佢自己!

第九組與社民連的識見乃天淵之別, 難聽一d講, 普通一個hk立法會議員都叻過澳門的司級或局級官員, 今屆票后是街坊會阿毛, 票皇係福建佬, 學識唔高唔在講, "政治"二字都未知真正點解 , 好可悲!

30# woodman

譚博有時車大炮唔"斬眼", 6小鳳無可能會win, 始終靠facebook同學生哥已走左去小眾, 而且佢立場唔湯唔水, 一時自己個blog到寫又話唔想理政治, 一時又走去參選, 自己都唔知自己想點, 如真係選左入左去我估會仲衰過何ee果類人!

我唔知樓主係唔係澳門人, 澳門候選人買票的模式好多人都唔知, 其實係由候選人去搵 "樁腳" 去統籌d票, 仲之佢俾一大舊錢某一個親信, 再隔幾十層去搵人買票, 唔理你用咩方法, 到最後如果果幾個 "樁腳" 籌唔夠票就要獲利回吐, 嘔突返俾佢地, 我估計周x食飯果七千幾票洗突左好多錢, 但都做唔到效果, 呢獲野個樁腳真係會好大獲.            

馮文莊呢條友真係正仆街, 態度傲慢兼臭串, 自己出錯仲要鬧人咁既態度, 現場無記者出聲敢鬧佢, 如果遇著毓民呢種人實無命, 第一次用電腦點票就"賴"系統出錯係要大家體諒, 濠江學校自己有敝露電視又"賴"學校, 唔認被傳媒踢爆, 洗咁多錢請一大班廢人黎做野, 咁明顯一個鏡頭都睇唔到, 仲要串咀, 惡過華秀隻狗, 尋晚真係越睇越火!!
34# UUUFOO

話不能這樣說,如果直選可以全為泛民派則代表全澳市民的意願改變,那是意識形態與理念之爭,到果陣,市民的bargaining power變大就會出現真正民主! 社民連的五區總辭也是不計成敗,是一個意識形態必需要做的事。
36# woodman

咁真係可能親疏有別,你講的內容真係未曾聽聞,因為我係十歲八歲時第一屆就聽過直接俾錢買票,可能金金、四太同周x只會俾錢佢地d親信,以我了解飯局、用車接送或直接用說話誘導選民投第幾組呢d罪呢,廉署係無咁捉得緊,但一收錢而又有人指證就幾乎死得,如果你朋友有料可以叫黎人網做member爆多d內幕。
39# carlosip

係四個,因為高天賜都係,廿三條投棄權票,唔親建制的"邊皮"泛民派。