【轉載】澳門某咖啡室被阿蘇訪問完之後的休店告示

【轉載】澳門某咖啡室被阿蘇訪問完之後的休店告示

敬啟者:

敝店於濠江開業數十載,出品味美,價格相宜,承蒙街坊厚愛,多年光顧,風雨不改,友情深摯,無盡感激。小城地狹,惟美食不盡,究因別無良法,蓋以耐性用心為之可矣,自能名滿此間。

不意鄰埠電視台聞風而至,採訪推介,本為樂事一樁,鏡湖美食,幸亦有欣賞之士矣。三色台收視向於香江稱冠,阿蘇女士亦甚多捧場客,節目甫播放,覓食遊客盈門。

復活節假期伊始,大批旅客湧至,市道暢旺,本地同行,無論所售何物,盡皆沽罄。敝店門前,亦群集大批食客,多者數十,寡者亦十數,街道狹窄,對街坊造成之不便,謹此致歉。

敝店經營作風穩健,手工作業,必得慢工出細貨;再者食品製作,亦需時間耐性;為保出品優良,絕不大量製造,售完即止。不若鄰埠商人之經營理念,牛雜魚蛋檔口亦欲將之上市,方顯成功。敝店只求生意平穩,造福街坊即可。

歷經數天復活節假期,已覺“雙手難敵衆口”,敝店製作供不應求,多番趕工,忙得團轉。熟客光臨,乍見門前人頭湧湧,盡皆掉頭而去,得失多年主顧,亦非得已,尙望海量,多加包涵。

敝店同人實已筋疲力竭,心力交瘁,自今天起,歇業半月,休養生息,期能於日後再招呼街坊好友。又,往後旅客衆多之假期,敝店亦會停業,非不為也,力不逮也。不便之處,尙祈宥恕。

此致

街坊主顧及跨海食客

---------------------------------------------------------------------------------------------------
澳門人心態跟香港人唔一樣,譚博士真係無呃你。

source: ]http://www.macaodaily.com/html/2010-04/12/content_451971.htm

評分次數

The Unbearable Orange of Beings

排晒隊去食果少少野, 呢D係香港人先會做
>不若鄰埠商人之經營理念,牛雜魚蛋檔口亦欲將之上市,方顯成功。

I like this most.

普遍馬交煩覺得:
香港人過到馬交,先炒貴晒澳門d樓(例如:中x,美x),搞到依家內港區六七佰呎都賣兩佰幾萬。
後食貴晒d野,過嚟食緊要(無任歡迎),但吳理好食定吳好食,喺各大傳媒度亂o甘吹,搞到部份
食肆,一登龍門,租金"跟住升價"十倍,加價都根本都做吳切。跟住澳門人就要陪埋食貴野。
馬交有句口頭禪:俾舊"屎"d港客食,佢地都話好食。

(聲明:我都係香港人)
不過唔係間間都係咁,只係無可置疑,得罪晒d老街坊。

澳門任何食店一上電視,一定變成煌蟲的獵物,
加價質差係例排,舊客通通都走晒。
自己鋪既當然開心,租人鋪既等執啦。

不過又可以咁睇,香港人真係電視講咩就信咩。
港式煌蟲, 電視講咩信咩。
//歇業半月,休養生息......往後旅客衆多之假期,敝店亦會停業//

放長假, 不是結業.
假期休息, 都好正常.
敬啟者:

敝店於濠江開業數十載,出品味美,價格相宜,承蒙街坊厚愛,多年光顧,風雨不改,友情深摯,無盡感激。小城地狹,惟美食不盡,究因別無良法,蓋以耐性用心為之可矣,自能名滿此間。

不意鄰埠電視 ...
kure 發表於 1-5-2010 14:40
老實講,呢種傳統澳門人係買少見少。除非鋪頭係自己物業,否則咁做,响今日澳門係必定會關門大吉。

鉅記就係一個典型轉軚例子啦...
個人意見,不求他人同意,千萬別來糾纏。
香港人一般只會幫襯有人排隊既食肆,
等成粒鐘,
入到去張枱窄到無倫。
店內最多人講既說話,係 : 唔該借借....(仲以為自己撞鬼..)
然後食十五分鐘野。
一食完就即刻有人收你枱杯碟。
慌死你係食霸。
而門口就有成班好似七月十四餓鬼咁啤住你張枱,
你唔好意思的話。
咪找數走人law..

呢個就係港式食肆模式喇!
我只愛 ...  www.hkreporter.com

細龜既炒河未係「非常好食」,不過佢用好心炒,抄一碟洗一次鑊。
新年時食過佢既大雜燴(一次炒幾碟,好難食),
所以「雙手難敵眾口」
近年加價加得厲害,我呢d舊客仔已經少食左,而且質素也變差了。
幾年前買佢都隨時要等半個鐘,
依家,唔洗去,自己係屋企炒算啦。